Siirry pääsisältöön

Mukavuusalueella on mukavaa – kunnes ei enää ole

On kivaa kun on mukavaa! On mukavaa tehdä niitä asioita, joista tietää pitävänsä. Olla sellaisissa paikoissa ja sellaisten ihmisten seurassa. Monet meistä rakentavat elämäänsä juuri niin, että olisi mukava olla.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään mistä tiedät mistä pidät? Tai mistä et pidä?

Jos et pidä kahvista, sinun on täytynyt joskus maistaa sitä. Jos taas rakastat avantouintia, sinun on täytynyt joskus uskaltaa mennä kylmään veteen.

Opimme tuntemaan itseämme yrityksen ja erehdyksen kautta. Ja jossain vaiheessa useimmille meistä tulee vastaan se piste, jossa toteamme, että olen riittävän aikuinen tietääkseni mistä pidän ja mistä en pidä, eikä minun enää tarvitse tehdä niitä asioita, joita en halua tehdä.

Mukavuusalueella on kuitenkin sellainen ikävä taipumus, että mitä pidempään siellä oleilee, sitä pienemmäksi se kutistuu. Ja pahus sentään kun tämä elämä ei aina voi olla pelkästään mukavaa!

Millaisista makuelämyksistä olisinkaan jäänyt paitsi, jos olisin uskonut nuorempaa minääni, joka ei pitänyt fetajuustosta ja oliiveista. Olisin jättänyt maistamatta niitä uudelleen! Ehkä makuaistini on muuttunut, ehkä ensimmäisillä kerroilla satuin maistamaan huonoja yksilöitä. Kuka tietää. Mutta nyt olen iloinen siitä, että annoin itselleni toisen mahdollisuuden.

Niin kauan, kun ajattelemme mukavuusalueen vastakohdan olevan epämukavuusalue, kynnys sinne astumiseen kasvaa valtaviin mittasuhteisiin, ja sieltä poispääsy vain vahvistaa haluamme pysytellä tutussa ja turvallisessa. Kannustankin sinua ajattelemaan, että mukavuusaluettasi tosi asiassa ympäröikin kasvualue, jossa sijaitsevat ne asiat, jotka tuntuvat sinulle vaikeilta, joita ajattelet ettet osaa tehdä, ja ne joita et ole koskaan kokeillut. Kun teet pyrähdyksiä omalle kasvualueellesi opit uutta itsestäsi, löydät uusia kiinnostuksenkohteita ja tulet samalla kasvattaneeksi mukavuusaluettasi.

 

"What if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?

Kummassa viihtyisit paremmin, kutistuneessa ja mahdollisuuksiltaan hyvin rajoittuneessa vai laajenevassa ja kiinnostavassa itsessäsi?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valoa ja varjoja

Tänä aamuna saatoin joka-aamuiseen tapaani lapseni kouluun. Korjaan, kävelin samaa matkaa. Itsenäistyvälle lapselle siinä on melkoinen ero. Lapsi on iloinen siitä, että tulen koulumatkalle mukaan, mutta saattaa häntä ei tarvitse. Tänään mukanamme käveli myös yläkouluikäinen tyttäreni. Elokuiseen tapaan aamu oli kylmä, mutta aurinko lämmitti vielä. Kävellessämme hiekkatietä aurinko paistoi takaamme ja loi eteemme pitkät varjot. Lapset asettuivat tielle niin että peittivät varjoni. ”Äiti me peitettiin sun varjo!” En edes tiedä mitä vastasin, mumisin varmaan jotakin, koska pienempi lapsista pyysi anteeksi ja totesi että sinähän tarvitset varjoasi. Niin, tosiaan tarvitsen. En voi olla pelkkää valoa.   Mieleeni tuli väistämättä Peter Pan, joka jahtaa karkailevaa ilkikurista varjoaan. Miksei Peter vain anna sen mennä? Varjo ei selvästikään halua olla kahlittuna isäntäänsä ja isännälle siitä on vain harmia. Kukaan ei kuitenkaan ole kokonainen ilman varjoaan.   Jätin lapseni, ja hänen

Hei uusi normaali, minä hyväksyn sinut. Koska en muuta voi.

Olisi ihanaa lähteä viikonlopuksi kaupunkilomalle Eurooppaan. Istuskella kahvilla terassilla lämpimän kevätauringon helliessä kasvoja, katsella ihmisvilinää, kuunnella katusoittajaa aukion laidalla. Ottaa varaslähtö kevääseen, kun Suomeen vielä sääennusteissa luvataan lunta ja pakkasta. Vaihtaa maisemaa hetkeksi, jotta jaksaisi taas arkea. Mutta kun ei saa matkustaa. Sen sijaan istun kotona ja luen uutisia uusimmista rajoituksista ja suluista. Kukaan ei osaa sanoa kuinka kauan tämä kestää, tai edes selventää mitkä rajoitukset tai suositukset milloinkin ovat voimassa ja missä. Omassa kuplassa meinaa unohtua, ettei Euroopan aukioillakaan kuulu katusoittajia tai näy ihmisvilinää. Ei saa edes sitä kahvia.  Kun isäni kuoli ennenaikaisesti vajaa viisi vuotta sitten, minun maailmani romahti. Se turvallinen maailma ja arki, johon olin tottunut, lakkasi yhtäkkiä olemasta. Muistan elävästi, kuinka sinä päivänä avasin oven naapurille ja rupattelin muutaman sanan. Vastasin puhelimeen, kun kuntosal