Siirry pääsisältöön

Mitä tahansa teetkin, älä ole joka hetki tietoisesti läsnä!

On vain tämä hetki. Eilinen on mennyttä, huominen ei vielä ole täällä.  

Elä hetkessä, carpe diem, ole enemmän läsnä muille ja itsellesi. Mindfulness, tietoinen läsnäolo, on elämisen taitoa ja aistien ilotulitusta. Muista maistaa syödessäsi, kuunnella ja tuntea askeleesi kävellessäsi, tuntea miten happi kulkeutuu verenkierrossasi hengittäessäsi. Mitä tahansa teetkin, tee se tietoisesti tässä hetkessä.

Mindfulnessia tarjotaan lääkkeeksi melkein mihin vain. Ja se onkin hyvä lääke - oikein annosteltuna ja muiden lääkkeiden rinnalla. Kun suorittaja alkaa käyttää lääkkeenä tietoista läsnäoloa, hän alkaa helposti suorittaa sitäkin. Ajattele että istut kahvipöydässä ja keskustelet ystäväsi kanssa yrittäen samalla orjallisesti olla tietoisesti läsnä. Keskityt kuuntelemaan ystävääsi, nauttimaan jokaisesta siemauksesta kupistasi ja olemaan läsnä omille tuntemuksillesi. Et pääse edes alkuun, ennen kuin huomaat epäonnistuneesi.

Yksi asia, joka tekee meistä ihmisistä ihmisiä, on kykymme muistaa ja suunnitella. Emme ole tyhjiä tauluja, joihin joka hetki kirjoitetaan. Emme edes syntymämme hetkellä. Meillä on perimämme, geneettinen muistimme, ympäristömme, kokemuksemme. Me opimme ja kasvamme. Me luomme käsityksiä itsestämme ja muista. Me visioimme ja unelmoimme. Meillä on tavoitteita ja päämääriä. Me kuljemme kukin jotakin kohti. Meidän kehittynyttä ajatteluamme ei olisi ilman ymmärrystä ajasta ja paikasta. Me emme voi, eikä meidän ole tarkoituksenmukaista olla koko ajan läsnä tässä hetkessä.


Olen viime aikoina ollut melkoisessa emootiomyrskyn silmässä. On väsyttänyt, turhauttanut, kiukuttanut. Usko ja luottamus on ollut koetuksella. Mitä silloin tekee mieli? Lähtee luomaan uhkakuvia. Rakentaa esteitä. Maalaa mustalla. Hyppää ulos kehosta, joka kokee olevansa vaarassa.

Olen harjoittanut tietoista läsnäoloa tunteakseni turvaa. Palauttanut huomion kehoon ja hengitykseen. Siitä on ollut apua, kun on pitänyt tehdä ratkaisuja ja valintoja. Emootioiden vallassa ollessa tulee helposti painaneeksi paniikkinappulaa päästäkseen kurjasta olosta eroon. Äkkiä! Nyt heti! Kuitenkin vasta turvan tunteessa näkee vaihtoehtoja.

On huojentavaa huomata, että jos olisin ollut tietoisesti läsnä koko ajan, olisin jäänyt kiinni kurjiin tunteisiin ja uskonut niitä sen sijaan, että annoin niille luvan tulla ja mennä. Vaikka niiden tunteminen tuntui pahalta. Jos olisin ollut läsnä vain siinä hetkessä, en olisi nähnyt, ettei aina ole ollut näin ja tiennyt, ettei aina tule olemaan näin.


Ole siis läsnä.

Ole läsnä siksi, että saisit perspektiiviä.

Ole läsnä siksi, että näkisit mistä olet tullut ja mihin olet menossa.

Ole välillä läsnä, jotta koko ajan ei tarvitsisi.

 

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valoa ja varjoja

Tänä aamuna saatoin joka-aamuiseen tapaani lapseni kouluun. Korjaan, kävelin samaa matkaa. Itsenäistyvälle lapselle siinä on melkoinen ero. Lapsi on iloinen siitä, että tulen koulumatkalle mukaan, mutta saattaa häntä ei tarvitse. Tänään mukanamme käveli myös yläkouluikäinen tyttäreni. Elokuiseen tapaan aamu oli kylmä, mutta aurinko lämmitti vielä. Kävellessämme hiekkatietä aurinko paistoi takaamme ja loi eteemme pitkät varjot. Lapset asettuivat tielle niin että peittivät varjoni. ”Äiti me peitettiin sun varjo!” En edes tiedä mitä vastasin, mumisin varmaan jotakin, koska pienempi lapsista pyysi anteeksi ja totesi että sinähän tarvitset varjoasi. Niin, tosiaan tarvitsen. En voi olla pelkkää valoa.   Mieleeni tuli väistämättä Peter Pan, joka jahtaa karkailevaa ilkikurista varjoaan. Miksei Peter vain anna sen mennä? Varjo ei selvästikään halua olla kahlittuna isäntäänsä ja isännälle siitä on vain harmia. Kukaan ei kuitenkaan ole kokonainen ilman varjoaan.   Jätin lapseni, ja hänen

Mukavuusalueella on mukavaa – kunnes ei enää ole

On kivaa kun on mukavaa! On mukavaa tehdä niitä asioita, joista tietää pitävänsä. Olla sellaisissa paikoissa ja sellaisten ihmisten seurassa. Monet meistä rakentavat elämäänsä juuri niin, että olisi mukava olla. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään mistä tiedät mistä pidät? Tai mistä et pidä? Jos et pidä kahvista, sinun on täytynyt joskus maistaa sitä. Jos taas rakastat avantouintia, sinun on täytynyt joskus uskaltaa mennä kylmään veteen. Opimme tuntemaan itseämme yrityksen ja erehdyksen kautta. Ja jossain vaiheessa useimmille meistä tulee vastaan se piste, jossa toteamme, että olen riittävän aikuinen tietääkseni mistä pidän ja mistä en pidä, eikä minun enää tarvitse tehdä niitä asioita, joita en halua tehdä. Mukavuusalueella on kuitenkin sellainen ikävä taipumus, että mitä pidempään siellä oleilee, sitä pienemmäksi se kutistuu. Ja pahus sentään kun tämä elämä ei aina voi olla pelkästään mukavaa! Millaisista makuelämyksistä olisinkaan jäänyt paitsi, jos olisin uskonut nuoremp

Hei uusi normaali, minä hyväksyn sinut. Koska en muuta voi.

Olisi ihanaa lähteä viikonlopuksi kaupunkilomalle Eurooppaan. Istuskella kahvilla terassilla lämpimän kevätauringon helliessä kasvoja, katsella ihmisvilinää, kuunnella katusoittajaa aukion laidalla. Ottaa varaslähtö kevääseen, kun Suomeen vielä sääennusteissa luvataan lunta ja pakkasta. Vaihtaa maisemaa hetkeksi, jotta jaksaisi taas arkea. Mutta kun ei saa matkustaa. Sen sijaan istun kotona ja luen uutisia uusimmista rajoituksista ja suluista. Kukaan ei osaa sanoa kuinka kauan tämä kestää, tai edes selventää mitkä rajoitukset tai suositukset milloinkin ovat voimassa ja missä. Omassa kuplassa meinaa unohtua, ettei Euroopan aukioillakaan kuulu katusoittajia tai näy ihmisvilinää. Ei saa edes sitä kahvia.  Kun isäni kuoli ennenaikaisesti vajaa viisi vuotta sitten, minun maailmani romahti. Se turvallinen maailma ja arki, johon olin tottunut, lakkasi yhtäkkiä olemasta. Muistan elävästi, kuinka sinä päivänä avasin oven naapurille ja rupattelin muutaman sanan. Vastasin puhelimeen, kun kuntosal